Мемлекет басшысының тапсырмасын орындау мақсатында Тобыл қаласының мектеп-гимназиясында 2024 жылдың 1 қыркүйегінен бастап әлеуметтік мәртебесіне қарамастан 414 бастауыш сынып оқушыларына және әлеуметтік осал отбасылардан шыққан 30 балаға тегін тамақтану ұйымдастырылды. Ай сайын мектеп – гимназияның бракераж комиссиясы мектеп асханасында тамақтану сапасын тексереді. Тексеру мақсаты: тағамның оқушылардың негізгі тағамдық заттардағы физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігі; ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауы; азық-түлік төсеу және тағамның шығуы; дайын тағамға органолептикалық бағалау жүргізу. Тексеру кезінде барлық сатып алынған өнімдердің сәйкестік сертификаты бар екендігі анықталды.
Оқушыларға арналған тағам мәзірге сәйкес келді:
– Көкөністер қосылған тауық етінен жасалған Гуляш
– Қайнатылған макарон өнімдері
– Кептірілген жеміс компоты
– Нан
Бракераж комиссиясының мүшелері I ауысымның екінші сабағынан кейін үлкен үзілісте тамақтануды ұйымдастыруды тексерді. 9 сағат 40 минутта, яғни үзіліс басталғанға дейін 5-7 минут бұрын аспаз бен аспаздың көмекшісі дастархан жайып, компот құя бастады. Үзіліс қоңырауынан кейін балалар асханаға түсіп, қолдарын жуып, тамақтануға кірісті. Гуляш мәзірге сәйкес дайындалады. Макарон қайнатылған, ұсақталған, тұз қалыпты, орташа ыстық, компот хош иісті болды. Оқушылардың айтуы бойынша бәрі дәмді болды.
Күнделікті медбике Кульгускина Л. А., кіретін өнімдердің сапасын, тағамның дұрыс салынуын және дайын тағамның дайындалуын қадағалайды. Асханада ішу режимін ұйымдастыруға қойылатын талаптар орындалады. Буфет өнімдері оқу күні бойы еркін сату арқылы кең ассортиментте сатылады. Балалардың тамақтануында тыйым салынған тағамдар тұтынылмайды. Балаларды тамақтандыру кезінде сынып жетекшісінің болуы міндетті болып табылады. Асхана осы Санитариялық қағидалардың талаптарына сәйкес жуу және дезинфекциялау қағидаларын сақтау мақсатында асхана ыдыстары мен аспаптардың жеткілікті мөлшерімен, сондай-ақ оны сақтауға арналған шкафтармен қамтамасыз етілген. Асханаларды тазалау әр тамақтан кейін жүргізіледі. Асхана үстелдері жуғыш заттармен жуылады. Жуу және дезинфекциялау құралдарын ыдыста оқушылардың қолы жетпейтін арнайы бөлінген орындарда тамақ өнімдерінен бөлек сақтайды. Қолды жууға арналған раковиналар, сабындар бар. Персонал арнайы санитарлық киіммен қамтамасыз етілген.